29/04/2015
BLOGI

Tapahtumamarkkinoinnin ja sponsoroinnin
oikea ostaminen luo tuloksia ja säästöjä

Tapahtumamarkkinoinnin ja sponsoroinnin rooli sisällön lähteenä on selkeästi kasvanut viime vuosina. Ajan sykkeessä elävä brändi kertoo tapahtumastaan tai sponsoroinnistaan monikanavaisesti niin ennen tapahtumaa, tapahtuman aikana kuin tapahtuman jälkeen. Enää ei riitä, että tapahtuma toteutetaan laadukkaasti esim. Kampin Narinkkatorilla. Tärkeätä on suunnitella kokonaisuus, joka luo aitoja elämyksiä ja kohtaamisia valitulle kohderyhmälle.

Digitaalisuuden kasvu on ollut myös tapahtumamarkkinoinnin kasvun veturi. Itse arvostan digitaalisuuden luomia mahdollisuuksia, mutta toimiakseen ne tarvitsevat ennen kaikkea laadukasta sisältöä. Tapahtumat ja sponsorointi luovat tätä sisältöä jaettavaksi mm. digitaalisuuden kautta kuluttajille. Ruotsissa tapahtumat ja sponsorointi keräävät Ison Mainoskakun panostuksista noin 27 prosenttia ja ovat ehdottomasti merkittävin markkinointiviestinnän työkalu. Kuitenkin on selkeää, että pelkillä tapahtumilla brändi ei voi kohdata koko haluttua kohderyhmää. Yhä useammin tapahtuma tai sponsorointi on koko kampanjaviestin ydin, koska se on kustannustehokas tapa luoda aitoa sisältöä eri kanaviin itse tapahtuman lisäksi. 

Tapahtumamarkkinoinnin ja sponsoroinnin roolin kasvu asettaa uusia haasteita niin asiakkaille kuin toimistoille. Alamme on tuloksellista vain, jos sen osaajille annetaan mahdollisuus toimia ammattimaisesti. Suomen tapahtumamarkkinointitoimistot ovat kansainvälisesti korkeatasoisia ja voivat olla asiakkaalle tärkeä kumppani niin suunnittelussa kuin tuotannossa. Myös parhaimmat mittaristot tulevat mitä todennäköisemmin omaa alaansa seuraavalta toimistolta.   

Mikäli brändi haluaa panostaa moderniin ja tulokselliseen markkinointiviestinnän työkaluun eli tapahtumamarkkinointiin ja sponsorointiin, tulee seuraavat asiat huomioida: 

 1. Kustannukset ovat investointeja joihin voi vaikuttaa
  Tapahtumamarkkinointitoimiston laskutus saattaa tuntua kovalta, mutta läpinäkyvästi puretuissa projekteissa huomataan, että niissä on erilaisia ostoja asiakkaan puolesta noin 60 – 80 prosenttia. Itse suunnittelu- ja tuotantotyölle jää usein varsin maltillinen osuus. Ammattimainen tapahtumamarkkinointitoimisto haluaa suojella asiakkaan budjetteja ja ostaa oikein. Valitettavasti väärä ja pitkittynyt suunnittelu esim. mainostoimistossa tai asiakkaan organisaatiossa estää tehokkaan ostamisen. Kiire ei varmasti tuo kuluja alas. Lisäksi vääränlainen suunnittelu luo turhia kuluja. Kokenut tapahtumamarkkinointitoimisto tietää, millaisia toteutuksia asiakkaan budjetilla voidaan luvata ja tekee heti oikeat projektisuunnitelmat. Projektin siirto varhaisessa vaiheessa mainostoimistosta alansa trendejä seuraavaan tapahtumamarkkinointitoimistoon onkin varmin tapa luoda säästöjä ja tehdä sisällöllisesti parempaa tapahtumamarkkinointia tai sponsorointia
 2. Konseptointi luo tuloksia ja säästöjä 
  Liian usein asiakkaan tapahtumamarkkinointiprojekti aloitetaan nollasta, vaikka asiakkaalla olisi ollut takanaan pitkä ura alallamme. Laadukas tapahtumamarkkinoinnin konsepti (varusteet, koulutus, promoottorit, prosessit, jne.) kestää hyvinkin kahdesta kolmeen vuoteen vain pienillä muokkauksilla. Liian usein varusteet tehdään projektikohtaisesti, joka syö aina merkittävän osan budjetista. Tuskin tv-mainostajakaan luo uutta tv-filmiä jokaiseen tv-mainoskampanjaansa.
 3. Vain mittarit erottavat kustannukset investoinneista
  Alamme tuloksia voi ja pitää mitata. Mittauksen tulee olla jatkuvaa, jotta projekteista voidaan oppia ja niitä voidaan kehittää. Jokainen uusi asiakkuussuhde tulee aloittaa siten, että asiakkaan toiveet tapahtumilta ja sponsoroinnilta ovat selkeitä, ymmärrettäviä ja mitattavia molemmille osapuolille. Asiakkaan käyttämiä toimistoja tulee mitata samalla mittaristolla, kuin asiakkaan itse suunnittelemia ja tuottamia projekteja.
 4.  Liika kilpailuttaminen tappaa alan
  Jostain syystä asiakkaalla on usein vain yksi mainostoimisto, mutta tapahtumamarkkinointitoimistot kilpailevat rankasti keskenään vaikka puitesopimus olisi allekirjoitettu. Jotta tapahtumamarkkinointitoimisto voi antaa oikean tarjouksen, joutuu se tekemään paljon suunnittelu- ennakkotuotanto- ja budjetointityötä tarjousta varten. Jokainen tarjouksen jättö maksaa aina vähintään muutamia tuhansia euroja, mutta vaativammat tarjoukset maksavat toimistolle jopa kymmeniätuhansia euroja. Alamme toimistot laitetaan tylysti kilpailemaan keskenään ja vain yksi pääsee maaliin projektissa. Tosi asia on, että vain hyvä kumppanuus voi rakentaa tuloksia ja tehokkuutta alallamme. Toivonkin aidosti, että asiakkaat luottavat jatkossa yhä enemmän laadukkaisiin alamme osaajiin ja liian rankka kilpailutus lopetetaan. Näin alamme toimistot voivat jatkossakin tarjota palvelujaan kilpailukykyisillä tuntihinnoilla ja ammattimaisella ostotoiminnalla. Haluaisitko sinä itse hakea omaa työpaikkaasi joka viikko uudestaan?

  Mainonnan Neuvottelukunta hyväksyi Sponsorointi & Tapahtumamarkkinointi ry:n jäsenekseen huhtikuussa 2015. Alamme on jatkossa nöyrästi kehittämässä Suomesta markkinoinnin huippumaata eri osaajien kanssa. Yhteistyö eri markkinointiviestinnän vaikuttajien kesken on tärkeää ja eri tahojen osaamisalueita tulee kunnioittaa.

  Tapahtumarikasta loppuvuotta 2015!

 

Miikka Vahtera on toiminut Sponsorointi & Tapahtumamarkkinointi ry:n puheenjohtajana sen perustamisesta lähtien. Miikka on ollut Malja BTL Oy:n toimitusjohtana vuodesta 2001 lähtien ja on yksi yrityksen perustajajäsenistä. Miikka on pitkän linjan ammattilainen; hän on toiminut sponsorointi- ja markkinointialalla jo lähes kaksi vuosikymmentä. 

 

malja-logo.png

24/05/2018

Sjtm:n rekisteri- ja tietosuojaseloste

Tietosuojaseloste Tämä on yhdistetty rekisteri- ja tietosuojaseloste Sponsorointi & Tapahtumamarkkinointi…

17/05/2018

Sponsorointi & Tapahtumamarkkinointi ry sai uuden hallituksen

Sponsorointi & Tapahtumamarkkinointi ry järjesti sääntömääräisen vuosikokouksensa keskiviikkona 16.5.2018…

15/05/2018

Sponsoroinnin olympia-aamu 14.6.2018

Tervetuloa todelliseen kesän huipennukseen, Suomen Olympiakomitean ja Sponsorointi & Tapahtumamarkkinointi…

TERVETULOA MUKAAN!

Sponsorointi & Tapahtumamarkkinointi ry:n tehtävänä on nostaa sponsoroinnin ja tapahtumamarkkinoinnin tuloksellisuutta ja osaamista Suomessa. Yhdistys edistää koko toimialan hyvinvointia keräten yhteen brändit (sponsorit, tapahtumia hyödyntävät yritykset), oikeuksien omistajat (kohteet, järjestäjät) sekä alan asiantuntijat (toimistot, konsultit).

Sponsorointi & Tapahtumamarkkinointi ry toimii läheisessä yhteistyössä muiden pohjoismaisten alan sisaryhdistysten kanssa. Erityisesti linkit ruotsalaiseen Sponsring och Eventföreningen -yhdistykseen (www.sefs.se) sekä norjalaiseen
Sponsor- og Eventforeningen -yhdistykseen (www.sponsorogeventforeningen.no) ovat vahvoja.

LUE LISÄÄ YHDISTYKSESTÄ

14/08/2017
BLOGI

Tubettajat – nuorison seuratuimmat idolit

Lähtökohta: Alan ammattilaisille tarkoitettu Tubecon Industry day järjestettiin perjantaina 11.8. päivää ennen varsinaisen…
Hanna Vehviläinen
Viestintä- ja järjestökoordinaattori
TUTUSTU BLOGIIN